Praktyczne podejście do spełnienia wymagań normy
Międzynarodowa organizacja ISO opublikowała 19 czerwca 2018 roku nową wersje normy ISO 22000, określającą wymagania dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Standardowo w ciągu trzyletniego okresu przejściowego, liczonego od daty publikacji, organizacje certyfikowane według ISO 22000:2005, będą musiały wprowadzić wymagane zmiany.
Celem szkolenia jest wyjaśnienie istoty i celów zmian w normie ISO 22000:2018, a także dyskusja na temat sposobów interpretacji nowych wymagań tej normy.
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób chcących zapoznać się z wymaganiami nowej normy oraz przygotowujących się do szkolenia audytorów wewnętrznych.
Program szkolenia
- Cele zmian w normie ISO 22000:2018
- Sposób wprowadzenia planowanych zmian
- Nowa struktura normy, zharmonizowanie istniejących norm zarządzania systemami Załącznik SL
- Interpretacja nowych zapisów normy ISO 22000:2018
- Zmiany w terminologii
- Zwiększone wymagania dotyczące przywództwa oraz skuteczności w systemie.
- Kontekst organizacji – czego dotyczy?
- Określenie stron zainteresowanych w systemie zarządzania jakością, zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań (wykład + ćwiczenie)
- Wzmocnienie podejścia procesowego w zarządzaniu jakością (wykład + ćwiczenie)
- Procedury, instrukcje a udokumentowana informacja (wykład + ćwiczenie)
- Zarządzanie zmianą w systemie
- Podejście oparte na ryzyku i szansach – jak wdrożyć?
- Zagrożenia a ryzyko w Planie Kontroli Zagrożeń (wykład + ćwiczenie)
- PRP, OPRP, CCP oraz środki nadzoru – walidacja i weryfikacja (wykład + ćwiczenie)
- Monitorowanie i pomiary – ukierunkowane na osiąganie mierzalnych wyników, analizę wyników monitorowania
- Postępowanie z produktem potencjalnie niezgodnym (wykład + ćwiczenie)
- Rezygnacja z oddzielnego wymagania „działania zapobiegawcze”
- Przegląd zarządzania – omówienie strategicznych kierunków organizacji
- Działania osób odpowiedzialnych za nadzorowanie systemu zarzadzania (Przewodniczący Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności, Zespół ds. Bezpieczeństwa Żywności) w zakresie dostosowania organizacji do nowych wymagań
- Podsumowanie zmian
- Dyskusja oraz wymiana doświadczeń.
Szkolenie ma formę warsztatów praktycznych, w których dyskusja i ćwiczenia zajmują znaczącą ilość czasu.
Czas trwania szkolenia
Zakres i tematyka szkolenia dobierana jest w zależności od poziomu zaawansowania uczestników i obejmuje dwa dni szkoleniowe (16 godzin lekcyjnych).