Praktyczne podejście do spełnienia wymagań normy

Międzynarodowa organizacja ISO opublikowała 19 czerwca 2018 roku nową wersje normy ISO 22000, określającą wymagania dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Standardowo w ciągu trzyletniego okresu przejściowego, liczonego od daty publikacji, organizacje certyfikowane według ISO 22000:2005, będą musiały wprowadzić wymagane zmiany.

Celem szkolenia jest wyjaśnienie istoty i celów zmian w normie ISO 22000:2018, a także dyskusja na temat sposobów interpretacji nowych wymagań tej normy.

Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób chcących zapoznać się z wymaganiami nowej normy oraz przygotowujących się do szkolenia audytorów wewnętrznych.

Program szkolenia

  • Cele zmian w normie ISO 22000:2018
  • Sposób wprowadzenia planowanych zmian
  • Nowa struktura normy, zharmonizowanie istniejących norm zarządzania systemami Załącznik SL
  • Interpretacja nowych zapisów normy ISO 22000:2018
    • Zmiany w terminologii
    • Zwiększone wymagania dotyczące przywództwa oraz skuteczności w systemie.
    • Kontekst organizacji – czego dotyczy?
    • Określenie stron zainteresowanych w systemie zarządzania jakością, zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań (wykład + ćwiczenie)
    • Wzmocnienie podejścia procesowego w zarządzaniu jakością (wykład + ćwiczenie)
    • Procedury, instrukcje a udokumentowana informacja (wykład + ćwiczenie)
    • Zarządzanie zmianą w systemie
    • Podejście oparte na ryzyku i szansach – jak wdrożyć?
    • Zagrożenia a ryzyko w Planie Kontroli Zagrożeń (wykład + ćwiczenie)
    • PRP, OPRP, CCP oraz środki nadzoru – walidacja i weryfikacja (wykład + ćwiczenie)
    • Monitorowanie i pomiary – ukierunkowane na osiąganie mierzalnych wyników, analizę wyników monitorowania
    • Postępowanie z produktem potencjalnie niezgodnym (wykład + ćwiczenie)
    • Rezygnacja z oddzielnego wymagania „działania zapobiegawcze”
    • Przegląd zarządzania – omówienie strategicznych kierunków organizacji
  • Działania osób odpowiedzialnych za nadzorowanie systemu zarzadzania (Przewodniczący Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności, Zespół ds. Bezpieczeństwa Żywności) w zakresie dostosowania organizacji do nowych wymagań
  • Podsumowanie zmian
  • Dyskusja oraz wymiana doświadczeń.

Szkolenie ma formę warsztatów praktycznych, w których dyskusja i ćwiczenia zajmują znaczącą ilość czasu.

Czas trwania szkolenia

Zakres i tematyka szkolenia dobierana jest w zależności od poziomu zaawansowania uczestników i obejmuje dwa dni szkoleniowe (16 godzin lekcyjnych).