Obszar prawa żywnościowego jest niewątpliwie obszarem intensywnie zmieniającym się. Śledzenie pojawiających się zmian jest kluczowe, ale w wielu przypadkach niewystarczające dla zapewnienia zgodności. Nie tylko lektura publikacji aktów prawnych, ale również analiza ich interpretacji, naruszeń przywoływanych w decyzjach organów nadzoru oraz sądów daje dopiero pełen obraz i zrozumienie.
W trakcie szkolenia:
- przestawione zostaną najważniejsze zmiany ich interpretacje,
- omówione zostaną przykłady naruszeń prawa,
- przeprowadzona zostanie analiza studium przypadku,
- poddane zostaną dyskusji tematy będące obecnie „na topie”
Program szkolenia
- Podsumowanie najważniejszych zmian w przepisach prawa w 2018 r.
- Przykłady naruszeń prawa żywnościowego, w tym między innymi:
- „Margaryna półtłusta z dodatkiem masła”
- „Tłuszcz roślinny EXTRA”
- „EKO człon nazwy fantazyjnej?”
- „Alergeny w kodzie QR?”
- „Mieszanie składników a termin min trwałości”
- inne
- Znakowanie:
- Błędy – analiza przykładu
- Produkty z pogranicza – niejasności w wymaganiach i interpretacji – ciekawy kazus
- Tematy „na topie”, w tym:
- Betaglukan: opinie EFSA, znakowanie: dozwolone oświadczenia zdrowotne fizjologiczne i o zmniejszeniu ryzyka choroby,
- Melamina – zagrożenia i obowiązki
- Zasada przenoszenia – jakie podejście przyjąć w trakcie audytu?
- Żywność ekologiczna
Szkolenie ma formę warsztatów praktycznych, w których dyskusja i ćwiczenia zajmują znaczącą ilość czasu.
Czas trwania szkolenia
Zakres i tematyka szkolenia obejmuje jeden dzień szkoleniowy (8 godzin lekcyjnych).