Obszar prawa żywnościowego jest niewątpliwie obszarem intensywnie zmieniającym się. Śledzenie pojawiających się zmian jest kluczowe, ale w wielu przypadkach niewystarczające dla zapewnienia zgodności. Nie tylko lektura publikacji aktów prawnych, ale również analiza ich interpretacji, naruszeń przywoływanych w decyzjach organów nadzoru oraz sądów daje dopiero pełen obraz i zrozumienie.

W trakcie szkolenia:

  • przestawione zostaną najważniejsze zmiany ich interpretacje,
  • omówione zostaną przykłady naruszeń prawa,
  • przeprowadzona zostanie analiza studium przypadku,
  • poddane zostaną dyskusji tematy będące obecnie „na topie”

Program szkolenia

  • Podsumowanie najważniejszych zmian w przepisach prawa w 2018 r.
  • Przykłady naruszeń prawa żywnościowego, w tym między innymi:
    • „Margaryna półtłusta z dodatkiem masła”
    • „Tłuszcz roślinny EXTRA”
    • „EKO  człon nazwy fantazyjnej?”
    • „Alergeny w kodzie QR?”
    • „Mieszanie składników a termin min trwałości”
    • inne
  • Znakowanie:
    • Błędy – analiza przykładu
    • Produkty z pogranicza niejasności w wymaganiach i interpretacji – ciekawy kazus
  • Tematy „na topie”, w tym:
    • Betaglukan:  opinie EFSA, znakowanie: dozwolone oświadczenia zdrowotne fizjologiczne i o zmniejszeniu ryzyka choroby,
    • Melamina – zagrożenia i obowiązki
    • Zasada przenoszenia – jakie podejście przyjąć w trakcie audytu?
    • Żywność ekologiczna

Szkolenie ma formę warsztatów praktycznych, w których dyskusja i ćwiczenia zajmują znaczącą ilość czasu.

Czas trwania szkolenia

Zakres i tematyka szkolenia obejmuje jeden dzień szkoleniowy (8 godzin lekcyjnych).