Nowe normy ISO 9001 oraz ISO 14001

Celem szkolenia jest:
  • Usystematyzowanie wymagań wybranych norm z punktu widzenia audytora wewnętrznego oraz zapoznanie się ze zmianami jakie nastąpiły w normach ISO 14001 oraz ISO 9001;
  • Doskonalenie umiejętności audytorskich;
  • Przygotowanie do skutecznego prowadzenia audytów wewnętrznych.

Program szkolenia

  • Omówienie wymagań norm w kontekście zadań audytora
  • Cele zmian w normie ISO 9001:2015 oraz ISO 14001:2015
  • Sposób wprowadzenia planowanych zmian
  • Nowa struktura normy, zharmonizowanie istniejących norm zarządzania systemami Załącznik SL
  • Interpretacja nowych zapisów normy ISO 9001:2015
    • Zmiana terminologii – wyjście naprzeciw firmom usługowym
    • Określenie zainteresowanych stron w systemie zarządzania jakością, zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań
    • Wzmocnienie podejścia procesowego w zarządzaniu jakością, określenie ryzyka dla zgodności towarów i usług wraz z zadowoleniem klienta
    • Planowania działań zmierzających do eliminacji ryzyka
    • Zwiększone wymagania dotyczące przywództwa
    • Nowe podejście do terminologii związanej z nadzorowaniem dokumentów i zapisów
    • Zmiana wymagań dotyczących udokumentowanych procedur
    • Monitorowanie i pomiary- ukierunkowane na osiąganie mierzalnych wyników, analizę wyników monitorowania
    • Rezygnacja z oddzielnego wymagania „działania zapobiegawcze”
    • Przegląd zarządzania – omówienie strategicznych kierunków organizacji
  • Wymagania nowej normy ISO 14001:2015
    • Większy nacisk na strategie i koncepcje biznesowe, zaangażowanie i przywództwo
    • Zrozumienia kontekstu organizacji w celu lepszego zarządzania ryzykiem i szansami
    • Większy nacisk na aspekty środowiskowe i łańcuch wartości
    • Wskaźniki działalności środowiskowej
    • Wymagania stawiane liderom organizacji, aby wspierali zarządzanie środowiskowe.
    • Rozszerzenie procesu komunikacji
    • Zwrot w kierunku poprawy oddziaływania na środowisko, a nie poprawy systemu zarządzania
  • Działania osób odpowiedzialnych za nadzorowanie systemów zarządzania (Pełnomocników, Specjalistów ds. systemów zarządzania, audytorów wewnętrznych) w zakresie dostosowania organizacji do nowych wymagań
  • Podsumowanie zmian, przygotowanie harmonogramu prac dostosowujących organizację do wymagań nowego standardu
  • Rola i odpowiedzialności osób odpowiedzialnych za planowanie i przeprowadzenie audytów wewnętrznych – przypomnienie
  • Skuteczne przygotowywanie się do audytu:
    • Kryteria stosowane w trakcie audytu
    • Ćwiczenia praktyczne w zakresie efektywnego wykorzystania list kontrolnych
    • Przygotowanie planu audytu
  • Przeprowadzenie audytu – warsztaty doskonalące:
    • Spotkanie otwierające, metody zadawania pytań, pisanie notatek
    • Sposoby komunikowania się z różnego rodzaju rozmówcami, trudne sytuacje audytowe, najczęściej popełniane błędy przez audytorów
    • Ćwiczenia praktyczne – analiza sytuacji audytowych, ocena i pisanie notatek podczas audytu
    • Dokumentowanie wyników, prawidłowe zapisywanie niezgodności
    • Składanie raportu z audytu ze zwróceniem uwagi na poprawne formułowanie wniosków z audytu
    • Prowadzenie spotkania zamykającego audyt
  • Najczęściej popełniane błędy podczas pisania raportów – przykłady i analiza dokumentów z audytów wewnętrznych.

Szkolenie ma formę warsztatów praktycznych, w których ćwiczenia zajmują znaczącą ilość czasu.

Czas trwania szkolenia

Zakres i tematyka szkolenia obejmują dwa dni szkoleniowe (16 godzin lekcyjnych)

Szkolenie poprowadzi

Andrzej Kwosz

Więcej informacji o trenerze znajdziesz TUTAJ.

Szkolenie poprowadzi

Sprawdź w kalendarzu na kiedy zaplanowano najbliższe szkolenie otwarte.

Szkolenie nie jest obecnie zaplanowane? Napisz do nas!

Koszt szkolenia

  • 1200 zł netto/osobę (słownie: tysiąc dwieście złotych)
  • 1100 zł netto/osobę (słownie: tysiąc sto złotych) – dla klientów ESQULA

Dowiedz się TUTAJ jaki możesz uzyskać rabat!

Cena obejmuje koszty: materiałów szkoleniowych w wersji papierowej i multimedialnej, zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, przerw kawowych oraz obiadu.